Wist je dat geurtjes bepalen hoe jij je voelt?

Wist je dat gedachten en emoties in je hersenen omgezet worden in moleculen en jij met essentiële olie dit kan beïnvloeden?

Ik eerst niet. Maar nu ik het weet, heb ervaren en onder woorden kan brengen, deel ik dit graag met jou. Op het moment dat er een gedachte komt oppoppen, zal je hypothalamus “je controlekamer” in je hersenen deze gedachten omzetten in honderden neuropeptiden. Je gedachten zijn dus eigenlijk moleculen die door je lichaam heengaan. Doordat onze reukreceptoren direct in contact staan met het limbisch systeem van onze hersenen (is betrokken bij emoties, geheugen, leren, motivatie, herinneringen en seksueel gedrag) hebben essentiële oliën direct invloed op je gedachten en emoties.

Geuren bepalen dan ook hoe je je voelt. Geuren kunnen ook emoties en vroegere herinneringen activeren. Wie herinnert zich niet oma’s geur als je haar huis binnenkwam of de geur van lekkere appeltaart die net gebakken is.

De geuren van essentiële oliën werken direct in op je gedachten en emoties. Als je de essentiële olie onder je voet smeert (met gefractioneerde kokosolie bijvoorbeeld) wordt het door de poriën direct opgenomen en verspreid:
• 22 sec voordat de moleculen je brein bereiken;
• 2 minuten voordat ze in je bloedvaten zitten;
• 20 minuten waarna ze elke cel in je lichaam hebben bereikt.

Bijzonder toch? Jij hebt dus invloed op je gedachten en emoties. En een essentiële olie is hierbij een instrument (net zoals meditatie, tuinieren of wandelen) die de stoffen uit de olie kan omzetten naar positieve neuropeptiden. En dat is voor mij de reden waarom ik masseer met essentiële oliën.

Ontspanning en veiligheid zijn in de basis verbonden met voor jou vertrouwde geuren (denk aan baby’s of dieren die sterk reageren op de geur van hun moeder). Heb je last van stress, ben je futloos of heb je bijvoorbeeld weinig energie? Via je reukorgaan kan je voor jou vertrouwde geuren kiezen die je amygdala (onderdeel van je hersenen) stimuleren om de stress en emoties geleidelijk los te laten. Een essentiële olie kan jou ondersteunen in het loslaten van emotionele ballast. Daarnaast kan een essentiële olie ook rustgevend, ontspannend, opwekkend of voor een gevoel van harmonie zorgen.

Wil jij meer weten over essentiële olie en hoe jij ze kan gebruiken? Stuur een mail naar info@ikki-olie.nl of kijk op www.ikki-olie.nl

Hallo, leuk dat je mijn site bezoekt.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *